2021-02-13 07:03:46• hírek • Agerpres

Az elektromos energia, a légi közlekedés és az étolaj drágultak a legtöbbet januárban

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Az elektromos energia, a légi közlekedés és az étolaj drágultak a legtöbbet januárban decemberhez képest, míg a méz az egyetlen termék, amelynek csökkent az ára.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) által pénteken közölt adatok értelmében az elektromos energia ára 18,38%-kal nőtt januárban decemberhez képest, és 17,40%-kal kerül többe, mint tavaly januárban. Ugyanakkor az étolaj 2,66%-ot drágult decemberhez, és 10,10%-ot 2020 januárjához képest. Az egyetlen termék, amely januárban olcsóbb lett az előző hónaphoz képest, a méz, 0,06%-kal, és tavaly januárhoz képest olcsóbb lett a krumpli is, 28,73%-kal.

A nem élelmiszeripari termékek szegmensében januárban nincs csökkenés decemberhez képest. Az előző év azonos hónapjához képest januárban az üzemanyagok 2,98%-kal, a gáz 2,18%-kal, a hőenergia pedig 0,2%-kal lett olcsóbb. A dohány és a cigaretta ára 7,07%-kal emelkedett 2021 januárjában az előző év azonos hónapjához képest.


A légi szállítási szolgáltatások díja 6,47 százalékkal nőtt tavaly decemberhez képest, de minden más fuvarozási szolgáltatás is drágult az előző hónaphoz mérten.


Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerint a decemberi 2,1 százalékról januárban 2,99 százalékra nőtt az éves inflációs ráta Romániában. Az élelmiszerek 2,88 százalékkal drágultak, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek ára 3,25%-kal nőtt, a szolgáltatások díja pedig 2,51%-kal emelkedett.


A Román Nemzeti Bank (BNR) az idei év végére 2,5 százalékos inflációt valószínűsít legutóbbi jelentésében úgy, hogy az első negyedév végére 2%-os, a második negyedév végére 2,2%-os, a harmadik negyedév végére pedig 2,4%-os pénzromlást prognosztizál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: